חבלות בשיני חלב

חבלות בשיני חלב הן דבר נפוץ מאוד, הילדים רצים ומשתוללים וגם לא מעט נופלים. לעיתים קרובות יורד דם מהפה, השפתיים והחניכיים נפצעות ומדממות וגם שיני החלב נפגעות.

לעיתים נראה שברים בשיניים אך חבלות בשיני חלב, הנפוצות יותר הן דווקא שינוי מקום השן בלסת. לעיתים השן נראית כאילו נכנסה פנימה לתוך חלל הפה, לעיתים היא נראית ארוכה יותר כאילו יצאה מעט החוצה מעצם הלסת, לעיתים שיני חלב ניראות קטנות פתאום היות והן נכנסות לתוך עצם הלסת, ולעיתים השן נכנסת במלואה לתוך עצם הלסת כך שלא ניתן לראות אותה כלל. 

במקרים אלו ההורים עשויים לחשוב שהשן יצאה החוצה במלואה ועפה מהפה. כמובן שיש חבלות נוספות כגון שברי שורש מסוגים שונים ושילוב של סוגים שונים של חבלות (גם תזוזה של השן ממקומה וגם שבר כותרת).

טיפול בשן חלב: מה עושים כשיש חבלה בשיני חלב?

ראשית כל חשוב לא להיבהל. הרגיעו את הילד ועצרו את הדימום. השפתיים והחניכיים מכילות הרבה כלי דם, ולכן בכל חבלה באזור הפה נראה הרבה דימום. זכרו, לא תמיד הדימום הרב מעיד על חומרת החבלה. לאחר שהדימום עצר, נקו עם מעט צמר גפן או פד גזה רטוב או את פני שטח השיניים.

לאחר שנרגעתם גם אתם קבעו תור למומחה ברפואת שיניים לילדים. רופא שיניים לילדים מומחה בתחומו יבצע צילום רנטגן של אזור החבלה (כן, גם אם הילד שלכם בן שנה וחצי ובקופת חולים אמרו שאין צורך לצלם) יאבחן את הנזק שנגרם, יאמוד את חומרת החבלה ויציע טיפול מתאים. כמו כן חשוב מאוד לקבל הוראות כיצד לבצע לניקוי קפדני של אזור החבלה על מנת למנוע סיבוכים עתידיים.

חבלות בשיני חלב

אם ישנן חבלות בשיני חלב, נגרם נזק לשן הקבועה?

חשוב לדעת שהנבטים של שתי השיניים החותכות המרכזיות הקבועות שבלסת עליונה  מתחילות להסתייד כבר בגיל 3 חודשים! כלומר, בתינוק בן שנה כבר ניתן לראות בצילום רנטגן את הנבטים של השיניים הקדמיות הקבועות. ואם הן כבר שם אז נכון, חבלות בשיני חלב כבר בגיל צעיר מאוד עלולות לגרום לנזקים לשיניים הקבועות המתפתחות.

נזק לשן קבועה יכול להיגרם בשתי צורות, והוא גם יכול להגיע לטיפול שורש לשן חלב:

1.      נזק לשן הקבועה יכול להיגרם כתוצאה מאותה השנייה בה ארעה החבלה במידה וקצה השורש של השן החלבית נגע בנבט השן הקבועה וגרם לה לנזק ואז ייתכן וידרש טיפול שורש לשן חלב או לכל שן אחרת.  בין גיל 3 חודשים ועד 4 שנים נבטי השיניים הקבועות מסתיידים. 

בתקופה זו, במידה והם אכן נחבלו תתרחש הפרעה בהסתיידות שלהם. ההפרעות בהסתיידות יכולות להיות קלות בלבד, בינוניות או חמורות מאוד. הפרעות קלות ובינוניות לא ניתן לראות בצילום רנטגן ונראה אותן בדרך כלל רק עם בקיעת השיניים ולכן חשוב לבצע טיפול בשן חלב באופן מיידי.

2.      נזק לשן הקבועה יכול להיגרם גם כתוצאה מזיהום שהתפתח לאחר החבלה. זיהום שכזה יכול  להתפתח חודש, 3 חודשים וגם שנה לאחר החבלה. מכיוון ששורש השן החלבית נמצאת בסמיכות ממש לנבט השן הקבועה המתפתח חשוב להקפיד על ביקורות מסודרות במרפאת השיניים, למניעת מצב בו נבט השן הקבועה מתפתח במשך תקופה ארוכה בסביבה עם זיהום.

 

במידה והזמינו אתכם למעקבים לאחר טיפול בשן חלב, זכרו שגם אתם בבית צריכים להיות עירניים לסימנים נראים לעין של דלקת וזיהום. לצורך כך עליכם להפשיל את השפה העליונה לכיוון האף ולבחון היטב את החניכיים שמעל השיניים הקדמיות. החניכיים צריכות להיות בעלות מראה סימטרי ואחיד. 

במידה ובצד אחד החניכיים אדומות מאוד או נפוחות או שיש פצע קטן או נקודה לבנה אלו הם סימנים המעידים על זיהום, ויש להגיע לרופא השיניים המטפל גם אם עוד לא הגיע זמן הביקורת שקבעו לכם.

אולי יעניין אתכם גם:

צור קשר
שם :
טלפון:
מייל:
רופא שיניים לילדים בתל אביב / מודיעין