טיפול מניעתי להתפתחות חורים בשיני ילדים הוכח כאפקטיבי

תזונה נכונה, הקפדה על היגיינה אוראלית, טיפול בפלואוריד ועריכת ביקורות שתכיפותן מותאמת אישית הוכחו כיעילות ביותר לטיפול במוקדי עששת קיימים ובמניעת חורים עתידיים בשיני הילד



רפואה מניעתית הולכת ותופסת תאוצה במהלך השנים האחרונות, ובמחקר חדש שנערך בסאו פאולו בברזיל, עיר בה מי השתייה עוברים תהליך של הפלרה, נבדקה היעילות של תכנית למניעת התפתחות חורים בשיני הילדים. 

קראו עוד במאמר הבא מאת ד"ר ענת בניאל.

מהמחקר ניתן ללמוד בצורה מובהקת כי באמצעות הקפדה על תזונה נכונה ושימוש בחוט דנטלי ובאפליקציות פלואוריד במרפאה, ניתן להוריד בצורה ניכרת את הסיכון למחלת העששת בקרב ילדים.

במסגרת המחקר, שתוצאותיו פורסמו לראשונה לפני מספר חודשים, נבחנה יעילות התכנית הן לצורך הפחתת שכיחות נגעי העששת ההתחלתיים בשיני הילדים והן לריפוי נגעי עששת פעילים.

במחקר השתתפו כ-300 ילדים שגילם נע בין שנה ל-12 שנים (גיל ממוצע של 8 שנים), וכולם היו תחת ביקורת רפואית במשך שנה אחת לפחות.

כל כמה זמן כדאי לבקר אצל רופא השיניים?

בניגוד לתפישה הרווחת בעבר לפיה יש לבצע ביקורת אחת לחצי שנה, כיום תכיפות הביקורות נקבעת באופן פרטני בהתאם לרמת הסיכון של הילד לפתח חורים. 


במחקר זה נערכה ביקורת אחת ל-4 חודשים לילדים ברמת סיכון גבוהה לחלות בעששת (לפתח חורים), ביקורת לאחר 8 חודשים לילדים ברמת סיכון בינונית, וביקורת לאחר שנה לילדים ברמת סיכון נמוכה.

בתחילת הדרך, כמו גם בכל אחת מהביקורות, נבדק מדד הרובד (מספר השיניים המכוסות בשאריות מזון), וכן נרשם מהו מספר החורים הפעילים הקיימים בשיניים, האם מצבם החמיר או הוטב ביחס לבדיקה הקודמת וכמה מהחורים הם חדשים.

בכל ביקורת שנערכה הודרכו ההורים וילדיהם כיצד עליהם לשמור על בריאות השן באמצעות תזונה נכונה, צחצוח שיניים לילדים באמצעות מברשת שיניים וכן שימוש בחוט דנטלי. 

בנוסף טופלה השן באמצעות פלואוריד, בריכוז שנקבע בהתאם לגילו של הילד.

מניעת חורים בשיני ילדים

צניחה של 77% בסיכון להופעת חורים חדשים

תוצאות המחקר הוכיחו בצורה מובהקת את יעילותה של תכנית מניעתית להגנה על שיני ילדים מפני מחלת העששת: בקרב משתתפי המחקר זוהתה ירידה ניכרת במדד הרובד, ולא זו בלבד שנעצרה התפתחותם של מוקדי עששת רבים, אלא הם גם הפסיקו להיות פעילים.

כ-95% מהילדים לא פיתחו נגעים התחלתיים חדשים במהלך המחקר, ומתוך כ-300 הנבדקים, אצל 4 ילדים בלבד אובחנו נגעים חדשים משמעותיים במהלך הביקורות שנערכו במסגרת המחקר.

עוד עולה מתוצאות המחקר שקיימת קורלציה ברורה בין קיומם של חורים פעילים בעבר, גם אם כבר טופלו, לבין הסיכון להתפתחות נגעי עששת נוספים בעתיד.

בכל ביקורת נרשמה צניחה בשיעור של 77% בסיכון להתפתחות חורים חדשים בשיניים, וניכר היה שילדים בעלי מספר רב של נגעי עששת פעילים מצויים בקבוצת סיכון גבוהה יותר להיעדר יכולת לעצור את התפתחות הנגע.

המחקר אף מלמד כי שימוש בחוט דנטלי מדכא נגעי עששת פעילים, וכל פגישת ביקורת העלתה בצורה ניכרת את הסיכוי לריפוי (רגרסיה) של נגע אקטיבי.

אם כך, תכנית מניעתית, הכוללת הקפדה על תזונה נכונה והיגיינה אוראלית, הוכחה כיעילה במניעת נגעי עששת התחלתיים ובכוחה אף לעצור נגעים פעילים הקיימים בשיני הילדים. 

זאת, אם בתחילת הדרך מעריך מומחה לרפואת שיניים בילדים את הסיכון לפתח חורים ובהתאם לכך נקבעת תכיפות עריכת הביקורות הנערכות על ידו.

צור קשר
שם :
טלפון:
מייל:
רופא שיניים לילדים בתל אביב / מודיעין