האם מציצת אצבע ושימוש במוצץ פוגעים בשיני הילד?

ההרגל הטבעי שמתחיל כבר ברחם הופך בגיל שלוש לבעיה שיש לטפל בה | 6 טיפים לגמילת הילד ממציצת אגודל ומוצץ

לתינוקות יש כידוע רפלקס מציצה מולד, וישנם מחקרים המלמדים ששימוש במוצץ מפחית את הסיכון למוות בעריסה, ולכן במהלך החודשים הראשונים לחיי התינוק מדובר בעניין חיובי. בנוסף לכך, תינוק שאינו מוצץ את האצבע או את המוצץ –ימצא משהו אחר למצוץ, כדוגמת חפץ לא נקי במיוחד. 

עם זאת, אגודל או מוצץ שהופכים להרגל ממושך לאורך שנים עלולים לגרום לבעיות בריאותיות בעתיד.

תתפלאו לדעת שתינוקות מוצצים את האצבע כבר בעת שהותם ברחם. זה מנחם אותם וגורם להם להרגיש בטוחים יותר לאחר לידתם.

רוב הילדים יפסיקו באופן עצמאי עם הרגל המציצה בהגיעם לגיל שנתיים. עד גיל שלוש מציצת אצבע והשימוש במוצץ לא ישפיעו על שיני הילדים, אולם החל מגיל זה יש לשקול להגביל את השימוש במוצץ. כמובן שכשמדובר במציצת האצבע יכולת ההגבלה מאתגרת יותר, וניתן להסביר לילד במילים פשוטות שמדובר בפעולה שאינה בריאה עבורו.

האם מציצת אצבע ושימוש במוצץ פוגעים בשיני הילד?

נזקים כתוצאה ממציצת אצבע ושימוש במוצץ

כאשר הילד נוהג למצוץ אגודל או לעשות שימוש במוצץ לאורך שנים ולפרקי זמן ממושכים, העניין עלול לגרום לעיכוב הצמיחה התקינה של הפה והלסתות, לפגוע בגדילה של שיניים ישרות, וכן ליצור שינויים סגריים בחלל הפה. לעתים הדבר פוגע גם בשיני החלב של הילד.

מחקרים מראים שבמקרה בו מציצת אגודל אינה מטופלת בשלב מוקדם, הדבר עלול לגרום לשינוי במבנה הלסת, לתנועת נגיסה קדמית מוגזמת, ובמקרים חריגים יידרש ניתוח בלסת נוסף על הטיפול האורתודנטי.

מציצת אצבע גרועה הרבה יותר ממציצת מוצץ, וזאת משום שממוצץ הרבה יותר קל לגמול. האצבע לעומת זאת תמיד שם, והגמילה קשה מאוד. לכן, אם התינוק שלכם מכניס אצבע לפה, הוציאו לו את האצבע מהפה והכניסו מוצץ במקום. כך נרוויח את המציצה החשובה להתפתחות התינוק, ונעודד הרגל שבאופן יחסי קל לגמילה.

 
איך לגמול את הילד משימוש במוצץ או ממציצת אגודל?

1.   אל תנזפו בילד כשהוא מוצץ את האגודל, אלא תנו לו חיזוקים חיוביים כאשר הוא נמנע מכך.

2.    אם הגמילה אינה מצליחה בבת אחת – חשוב לבצע אותה באופן הדרגתי המותאם לצרכיו הרגשיים של הילד. 

התחילו למנוע מהילד את המוצץ בזמנים בהם הוא משחק ושמח, לאחר מכן מנעו מהילד מוצץ במהלך היום כשהוא אצל המטפלת או במעון, ולאט לאט דרבנו את הילד לוותר על המוצץ במצבים שונים. צרו כללי ברזל לפיהם במקומות מסוימים אסורה כניסה עם מוצץ, כמו באמבטיה או ליד שולחן האוכל.

3.      רוב הילדים נוהגים למצוץ את האגודל או את המוצץ בזמן פחד או חרדה, או כשהם זקוקים לניחום. נסו לברר מה מטריד אותם, תנו להם חיבוק והפגינו חום ואהבה.

4.      אם הילד זקוק למוצץ במיוחד כשהוא הולך לישון, נסו ליצור שגרת שינה מרגיעה אחרת, כמו סיפור לפני השינה במיטה או באמבטיה.

5.      פנקו את הילד בפרס כשהוא מצליח להתמודד עם האתגר ולוותר לפרק זמן ממושך על האצבע או על המוצץ. אם אתם לא שוחרי פרסים – תוכלו לאפשר לילד לבחור את הפעילות המשפחתית הבאה או את התפריט לארוחת הערב.

6.      נסו לחבוש את האגודל של הילד במהלך הלילה בתחבושת דקה או הניחו על ידו גרב.

7.      שתפו בתהליך את רופא השיניים לילדים. דמות סמכותית שהילד אוהב יכולה לסייע מאוד בהחדרת מוטיבציה וגיוס של הילד לתהליך זה.

צור קשר
שם :
טלפון:
מייל:
רופא שיניים לילדים בתל אביב / מודיעין